Försöka använda denna blogg till något vettigt….

Hej igen

Det var ett tag sedan skrev något här. Men nu har jag funderat på om det inte är dags att nyttja denna domän till något kreativt.

Jag har under en längre tid automatiserat en hel del i vårt hus. Sakta men säkert går det fram åt. Jag inser att jag köper på mig en massa saker, som när det är dags att implementera har blivit uppdaterade till något mycket bättre. Eller så finns det en effektivare eller enklare lösning som borde implementeras istället.

Så vad har jag idag, och vad har jag för planer.

Jag började för 100 år sedan med Telldus Tellstick Duo och ett antal 433 brytare som hanterade lite lampor och som läste av ett antal termometrar. Jag skaffade en väderstation som gick att ansluta till en dator som kör Weather Display. Och som lagrar information i en MySQL databas. Och den publicerar vårt väder till Weather Underground.
Sedan dess har jag uppgraderat min väderstation några gånger och idag har jag en Oregon Scientific WMR300 sittande på taket. Den är idag kopplad till en Windows server via en Raspberry Pi som kör en programvaran VirtualHere och fungerar bara som en USB server.

Jag skaffade en Vera3 och en RfxTrx för att kunna börja med Z-Wave och fortfarande styra min 433 brytare. Men där tog det lite stopp. Blev inte mycket Z-wave alls dessvärre. Men viljan fanns, så jag köpte även Vera Edge. Men det hjälpe inte. Det blev i alla fall ingen fart på Z-wave installationerna. Men så gjorde jag slag i saken och bestämde att jag verkligen skulle byta ALLA våra strömbrytare och dessutom montera Z-Wave puckar bakom alla brytare. Så efter inventering av husets alla brytare och lite funderingar på hur och vad som borde modifieras i samma veva så skickad ejag en beställning på ett antal enkelbrytare, dubbelbrytare och dimmers från Qubino.
Men inte heller det hjälpte riktigt.

Så hittade jag Home-Assistant som ju kunde samarbeta med Vera, perfekt…
Home-Assistant kan jobba ihop med en massa olika komponenter. Så jag köpte även lite prylar på IKEA ur serien Trådfri. Och det var det första som verkligen fick mig att börja ta tag i automatiseringen.

Jag hade dessutom satt ett lås på vår ytterdörr från Yale Doorman, men dessvärre en av de första modellerna. Så den gick inte att styra från något annat är fjärrkontrollen.
Så här nyligen blev den utbytt mot ett ASSA 2002 som får hjälp av Danalock V3 och en Danapad V3 som går att styra både via Bluetooth och Z-wave. Jag väntar fortfarande på en Danabridge V3, som är fördröjd leverans på. Vi har sedan tidigare en Danalock V2 på en av dörrarna till garaget.

Men det här med Vera och Z-wave då, nja mina två Vera står fortfarande oanvända. Men jag har skaffat en Rasberry Pi som fått ett utbyggnadskort som heter RazBerry och till den har jag kopplat ett antal Z-wave brytare. Och på den kör jag också Home-Assistant.

Och så har jag satt upp några övervakningskameror som är kopplad emot en Windows Server som kör BlueIris. Och jag har ytterligare några Raspberry Pi som fungerar som skärmar runt om i huset för att bl a visa video från mina kameror. Och dessa RPi kör också Home-Assistant eller HA som förkortning.
Nu är det inte helt enkelt att få flera HA att prata med varandra. Det finns instruktioner hur man sätter upp dessa som master och slave mm. Men jag lyckades inget bra. Däremot fungerar det väldigt bra att sätta upp NodeRed så den kan prata med flera HA.
Genom NodeRed kan jag föra över den information som jag verkligen vill ha på respektive skärm/RPi/HA

Home-Assistant kan man installera på lite olika sätt. Det är den fulla versionen som jag kör på de flesta maskiner. Min “MASTER” rullar som en virtuell maskin på en Ubuntu 18.10. Det finns dessutom Hassbian som är en färdig imaage för RPi, men den kör jag inte alls. På mina RPis kör jag också den fulla versionen som en Python Virtual Environment. Ja det gör jag även på min Master. Och så har jag en virtuell server som Hassio som är en special version som är enklare att konfigurera, men som saknar vissa möjligheter. Men det gör att man inte kan göra så mycket fel.

En av fördelarna med Hassio är att den bl a har ett färdigt paket för att programera ESP32 och ESP8266 genom ESPHome. Så jag har också köpt på mig ett antal av dessa små leksaker. Bl a använder jag ESP32 för att kolla så att kyl och frys är stängda och för att se vad det är för temperatur där i. Jag håller på att sätta magnetkontakter i alla fönster för att koppla mot ett antal olika ESP32 som skall hålla koll på om fönster eller dörrar är öppna.

Och nu skall ju allt gå att styra med rösten, så några Google Home har hittat in i vårt hus. Och styr idag lite lampor och TV utbudet och fungerar som musikspelare. Flera lampor skall styras inom kort…
Genom att jag har en Z-wave brytare kopplad mellan tvättmaskinen och el-uttaget som mäter strömförbrukningen så kan jag mäta när tvättmaskinen är klar och Google Home kan tala om att det är dags att gå ner och hänga tvätten eller stoppa in den i torktumlaren. Och det samma gäller givetvis torktumlaren.

Motorvärmaren styr jag också med en brytare i eluttaget som sitter i garaget med skarvsladd ut under takskjutporten. Just nu får den bara information från en Google Calendar om när den skall starta och stoppa. Men i förlängning är tanken att den skall använda temperaturen från väderstationen för att justera start tiden så bilen lagom är varm när det t ex är dags att åka till jobbet. Man kan ju även lägga in parametern om hur lång tid det tar att åka till jobbet beroende på trafik och väglag. Det är bara fantasin som sätter stopp.

Om jag orkar och får tid över är tanken att jag skall dokumentera vad jag har gjort och hur. Framför allt för att jag själv skall komma ihåg vad och hur jag gjort, men också för att jag kanske kan hjälpa någon annan .
Till nästa gång…

Lämna ett svar