Nya tag med automatiserngen

Jag har ju pillat med automatisering sedan Hedenhös känns det som. Och jag kommer inte riktigt någon vart tycker jag.

Jag har alla möjliga och omöjliga varianter och jag försöker snurra ihop allt i HomeAssistant och det har väl fungerat skapligt. Men nu började jag titta lite närmare på några nya saker i början av sommaren och hittar en hel del intressanta nyheter.

Det började med att jag ville mäta temperaturen i vår ovanmarkspool. Det har jag gjort tidigare år också, men nu ville jag försöka automatisera lite. Vi har en pool på 26000 liter som har en sandfilterpump och en skimmer med egen pump och filter. För att få upp temperaturen lite extra så har jag ytterligare en pump som pumpar upp vatten på garagetaket som är av plåt i söderläge och där går vattnet genom en 200 meter grå trädgårdsslang och tillbaka ner i poolen.

Nu vill jag att pumpen på taket skall gå när taket är varmt och stängas av när vattnet som kommer ner från taket är kallare än vattnet i poolen. Det borde ju inte vara så svårt, och lite kul.

Tanken är att använda två stycken ESP-32 medhjälp av ESPHome  som fungerar enkelt med HomeAssistant. Senast jag provade var det enklast att spinna igång en Hassio, den “enklare” versionen av HomeAssistant.

Nu har ju HomeAssistant enligt mig ställt till det med att ändra namn på Hassio så den också heter HomeAssistant, och jag har inte hängt med. Men jag laddade ner en version som enkelt installerades i VMWare. 
Jag blev positivt överraskad.

Jag köpte ett gäng ESP-32 från Kina för ett tag sedan och jag hade några Dallas DS18S20 liggande plus några reläer och kontaktorer. Jag har tidigare försökt styra vår sandfilterpump med hjälp av Nexa brytare, men dessa har slutat med att de “bränt fast” i läge ON. Gissar att strömmen i startläget är lite för mycket. Så jag tänkte sätta kontaktorer mellan, dom bör klara lite mer…

Jag började gilla nya Hassio, och började fundera på om jag skulle flytta över från min gamla HomeAssistant. I HomeAssistant Add-on Store hittade jag Z-wave to MQTT vilket verkade intressant. Jag har ju idag en Raspberry Pi som använder Razberry för att styra mina Z-wave enheter.

Min Raspberry Pi kör en egen installation av HomeAssistant, vilket har vissa nackdelar. Dels tar det en evig tid att starta. Dessutom har den ju inte direkt access från min “huvud” HomeAssistant. Så det är inte helt enkelt när det kommer still automatisering. Jag har använt en del NodeRed

Så jag blev nyfiken på om jag skulle kunna sätta iupp Zwave2MQTT på min Razberry Pi och bara köra den där och resten i en central  HA (HomeAssistant)

Så nu har jag börjat forska i möjligheterna. Jag återkommer förhoppningsvis med instruktioner om hur jag gjort…

 

Lämna ett svar